Visst är det underbart att få sådant som man vet att givaren lagt ner tid och omtanke på?
Först ut är Saffransskorpor
Saffransskorpor
Ingredienser
200 g skållad skalad sötmandel
200 g smör eller margarin
1 1/2 dl råsocker
1 dl socker
4 ägg
1 kuvert saffran (1/2 g)
1 sockerbit
1-2 msk hett vatten
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Gör så här
1. Rosta mandeln i ett par minuter i ugnen eller i en torr stekpanna. Låt kallna.
2. Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget, rör om mellan varje ägg.
3. Stöt saffran och sockerbiten i en mortel. Lös i lite hett vatten och vänd ner i äggbland-ningen.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner i äggblandningen till en lös deg. Rör ner de hela rostade mandlarna. Blanda väl.
5. Sätt ugnen på 200°C. Dela degen i 4 lika stora delar. Rulla ut varje del till en längd. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar, platta till dem lite med handflatan.
6. Grädda i ugnens mitt i ca 10 minuter. Sänk till 175°C och grädda vidare i 15 minuter.
7. Ta ut och skär i snedställda bitar. Lägg på plåtar igen med snittytan uppåt och torka i ca 40 minuter i 100°C
Ger ca 50 st
Sen kommer Brända mandlar
Brända mandlar
Ingredienser
1 strut
250 g skalad hel mandel
3 dl florsocker
1 dl florsocker till separering
250 g skalad hel mandel
3 dl florsocker
1 dl florsocker till separering
Gör så här
1. Smält florsockret tillsammans med mandeln tills mandeln knäpper, rör hela tiden.2. Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut.
3. Strö i 0.5 dl florsocker och blanda, slå upp på ett bakplåtspapper och separera nötterna från varandra.
4. Låt svalna och fyll upp i pappersstrutar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar